decoration decoration decoration
decoration
leaf leaf leaf leaf leaf
decoration decoration

Melasa

Czym jest melasa?

Co powinniśmy wiedzieć o melasie?

Melasa to uboczny produkty wytwarzania cukru. Pomimo tego znalazła naprawdę bardzo szerokie zastosowanie, co więcej nie tylko w kuchni. Zdecydowanie najpopularniejsza jest trzcinowa melasa. Łatwo się jest domyśleć, że jest to ta z trzcinowego cukru. Powodzeniem naprawdę dużym cieszy się również melasa winogronowa, buraczana czy też melasa z karobu. Należy obowiązkowo sprawdzić jakie wartości odżywcze oraz jakie właściwości ma melasa. Powinniśmy także dowiedzieć się czy jest zdrowa, gdzie ją można zakupić oraz jaka jest jej cena? Melasa jest bardzo gęstym jak i także brązowym syropem, który powstaje na skutek rafinacji cukru. Z tego właśnie wynika, że pozyskiwanie dalsze sacharozy już nie jest opłacalne. Pomimo tego, że melasa to uboczny produktu wytwarzania cukru, to ma szerokie zastosowanie, a właściwości są naprawdę bardzo, ale to bardzo doceniane.

Melasa buraczana, trzcinowa oraz z karobu.

Melasa to produkt uboczny wytwarzania właśnie cukru. Sacharoza z buraków cukrowych czy też z soku trzcinowego jest w procesie produkcji krystalizowana, a melasa to syrop, który powstał po wykrystalizowaniu się cukru. Kryształki sacharozy się oddziela od melasy z użyciem wirówek. W nich właśnie produkty ulegają rozdzieleniu z powodu bardzo dużej różnicy gęstości. Melasa jest także oddzielana od kryształków cukrów wielokrotnie podczas produkcyjnego procesu, dlatego też otrzymuje się kilka różnych rodzajów właśnie syropu. Nazwa melasa oznacza „przypominająca miód”. Wywodzi się oczywiście z łaciny. Im jest więcej wirowania i krystalizacji, tym melasa jest właśnie ciemniejsza. Produkt końcowy, czyli melasa czarna jest bardzo lepka oraz gęsta. Ma najniższą zawartość cukru i jednocześnie jest bardzo bogata w mineralne składniki.

Jaką melasę się wyróżnia?

Wyróżniamy kilka rodzajów melasy. Są różne w zależności od surowca, z którego jest wytwarzana melasa. Wyróżniamy między innymi melasę buraczaną. Jest ona wytwarzana z cukrowych buraków. Kolejny rodzaj melasy to melasa karobowa. Tą z kolei wytwarza się z mączki świętojańskiego chleba. Ostatni rodzaj melasy, to melasa trzcinowa. Jak sama nazwa wskazuje powstaje z cukrowej trzciny. Melasa także występuje w kilku wariantach, które się różnią kolorem. Może być koloru jasnobrązowego, ale także może być czarna. Melasa różni się także zawartością składników mineralnych oraz zawartością cukru. Ta, która jest najjaśniejsza jest najbardziej przejrzysta oraz najbardziej słodka. Do tego ta najciemniejsza jest najmniej słodka i zawiera największą ilość mineralnych składników. Jak widać nie jest to takie skomplikowane.

Tags: melasa, sklep, zdrowy cukier

loading
×